Var rädda om i er i nyårshalkan. Det är nu 124 år sedan gumman i Karlslund i Särstad bröt lårbenet, så det kan hända vem som helst!

Det var omkring nyårsaftonen 1899 som Anna Sofia Andersson från Karlslund i Gistad skulle gå ut och se om sina höns. Dervid halkade hon omkull och afbröt högra lårbenet. Gumman blev med en annan gumma som också brutit lårbenet vårdad på Linköpings lasarett.

Anna Sofia var född 1833 i Östra Ryd och hette innan vigseln Persdotter. Hennes make hette Karl August Andersson och även han var född 1833 i Östra Ryd. Maken gick bort redan 1894, så hustrun fick sedan leva som änka. På Karslund bodde även en av sönerna kvar. Anders Gustaf kom att dö av lungsot endast 2 dagar efter att modern gått bort. Flera andra barn i familjen hade flyttat ut från socken. Kvar i socknen var nu i alla fall Hulda Josefina Carlsdotter (gift Fransson/Franzén), som bodde på Holmslund under Harstad.

 

(Jag har inte listat ut om det kan vara så att huset fick namnet Karlslund efter just denne man vid namn Karl, eller om det hette det även tidigare. Jag har inte sett det i kyrkböckerna dessförinnan i alla fall. Har du?)

I tidningen Östgöten skrev man om olyckan den 2 januari 1900

 

 

Karlslund har senare även gått under namnet Minastugan. Detta efter den som bodde permanent här senast (innan det byggts ett nytt och modent hus på samma tomt vill säga). Mina Karlsson hette egentligen Vilhelmina Karlsson (född Andersson). Hon var 87 år när hon gick bort. Ett av barnen till Vilhelmina var Brita som senare gifte sig med Gösta Öhman och som blev ett för många känt par i socknen (se bild).