Glöm inte släktforskarkvällen den 28 november! Då kommer vi ge en intro till hur släktforskning kan gå till och hur man kommer igång med att söka sina rötter. Då bjuds det på fika och vi umgås och har det trevligt! Vi träffas i sportklubbens ”Klubbstuga” kl 18:30.

En samhällsklass som varit med under århundraden i vår socken är alla knektar. I vår socken var knektarna livgrenadjärer, vilket var en slags elitsoldat. Dessa soldater tilldelades ett torp, med en bit mark. Det var då en eller flera gårdar som hade fått gå tillsammans och då skulle se till att det fanns ett soldattorp. Några gånger per år så samlades knektarna för att öva om de inte redan blivit utkallade i krig. Mellan de större övningarna på Malmen i Linköping övades bland annat exercis på mer lokala samlingsplatser. Blev det krig kunde ibland soldaterna bli tvingade att vara borta i flera år och då var det hustruns uppgift att sköta om torpet.

 

Anna Hansdotter föddes 1703 på Särstad i Gistad. Hon gifte sig med livgrenadjär Ivar Törnqvist som var på knekt på soldattorp nr 70 i Särstad. När maken Törnqvist dog 1741 så gifte Anna om sig den 1743 med den 20 år yngre livgrenadjär Per Särstedt på soldattorp nr 69 på Särstad. Särstads gårdar hade nämligen två soldattorp, nr 69 och nr 70. Det var vanligt att soldaterna fick namn som på något sätt hörde samman med namnet på gården och därav namnet Särstedt på Särstad. Anna blev 63 år gammal när hon gick bort i vattusot, håll sting eller lunginflammation som man också kan säga.

Året efter att Särstedt blivit änkling så gifte han om sig med Helena Israelsdotter som var 36 år yngre än den förra hustrun. Vigseln skedde i Gistad kyrka den 20 mars 1767. Helena föddes och dog i Gistad. Dödsorsaken ska ha varit att hon dog till följd av fylleri vid en ålder av 57 år.

Någon vecka efter att korpralen Särstedts andra hustru avlidit av fylleri dör han den 5 dec 1796 av sitt eget alkoholmissbruk. Paret bodde på slutet på Olofstorps ägor.

 

Det fanns många barn i hushållet. Tre av sönerna kom att bli livgrenadjärer likt fadern Särstedt.

Särstedts son Magnus blev livgrenadjär på soldattorpet under Harstad. Han fick på Harstad efternamnet Härstedt

Särstedts son David blev livgrenadjär i Skärkind under gården Viggeby och fick namnet Wiggberg. David fick senare sonen David (samma namn som fadern själv), som även han kom att bli livgrenadjär i Gistad under gården Äleby. David fick ge sig ut i kriget och kom hem från franskt fångenskap 1810. Året därpå föddes dottern Anna Stina Davidsson. Dottern skulle senare gifta sig med Olof Elg som var soldat på samma plats där hon föddes. Anna Stina dog av lungsot endast 32 år gammal när familjen bodde på Dykstorp, som hörde till Äleby. Olof Elg, som då bodde på Trädgårdstorp ska ha gift om sig och utvandrade senare med sonen, då boende på Rosendal till Amerika.

Särstedts son Nils blev livgrenadjär Elg under gården Äleby i Gistad socken. Nils Elg (alltså Särstedts son) på Äleby (“Älgeby”) fick sedan sonen Jonas. Han blev dock inte livgrenadjär, men han byter ändå av någon anledning efternamn och heter sedan Jonas Gistedt. Han kommer senare att vara student i Uppsala 1793; student i Lund 1798; magister 1799; konsistorieamanuens i Linköping 1800.

Nils Elg fick även sonen Per. Per blev likt sin far, farfar och många andra släktingar också han livgrenadjär. Han blev senare livgrenadjär på Uggletorp vid Kumla i Gistad med namnet Per Pihl. Vid mönstringen på Malmen den 18 juni 1806 noteras det att Per var 39 år gammal och att han hade 14 tjänstår bakom sig, samt att han nu var kommenderad till Pommern. Väl nere i det som idag är Tyskland så blev Per Pihl tillsammans med 1000 andra svenskar krigsfångar och fick då följa med till Frankrike. I Frankrike fick han och de andra fångatagna svenska soldaterna vara med och gräva en kanal i Saint Quentin. I maj kom han dock hem från fångenskapen och skrev då i sin dagbok att ”den 10 maj kom jag hem till min hustru och barn, Då har jag varit borta 4 år 8 månader och 1 dag. Andra Gistadbor som varit fångar i Frankrike var Magnus EK på Hennebjörke soldattorp, Lars MARK på Markeby soldattorp, Jonas ODAHL på Olofstorps rusthåll, David ELG David på Äleby soldattorp, Israel Gisell på Gistad soldattorp och Anders Ån, som efter fångenskapen byter namn till Plit och flyttar till Gistad och blir soldat på soldattorpet under Harstad.

 

Intressant kan vara att Per Pihls som Jonas Persson tog efternamnet Gistedt. Jonas Gistedt hette även Per Pihls broder. Efternamnet Gistedt syftar med största sannolikhet på sockennamnet Gistad.

Sonen Jonas Persson Gistedt fick i sin tur flera barn och några av dessa kom att jobba som skräddare.

Utöver Per Axel Gistedt och Carl Gustaf Gistedt var även sonen Johan August Gistedt skräddare. Johan Augusts son Ernst August Gistedt kom att arbeta som skådespelare och regissör.

Brödernas Gistedts dödsannonser från 1889 och 1903

Regissör Ernst Gistedt

Ernst August Gistedt fick i sin tur dottern Elna Gistedt. Elna gifte sig och fick då namnet Elna Gistedt-Kiltynowicz. Hon var mest verksam i utlandet och uppträdde på scener i Helsingfors, Riga, Tallin,

 

Petrograd, Warszawa, London, Moskva och Paris. Hon var även med i Nils Poppes revy och

var skådespelare i filmen om Åsa Nisse 1961. Under andra världskriget bedrev hon hjälparbete i Warszawa och fick hederstiteln Polens ängel.

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Elna_Gistedt

https://www.youtube.com/watch?v=EfjBabrAr6o

 

 

Soldattorpen under Särstad utmärkta med Stp på karta som togs fram 1870-1872