Vi fortsätter att publicera texter som vår styrelsekollega Börje Carlsson skrivit om Gistad. Nu finns “Gistad socken från gången tid” att läsa!
På samma sida finns även Ekenbergs Tegelbruk och Gästgiverier och specifikt Kumla gästgiveri att läsa.
Här har Börje försökt återge lite av vad historikerna har nedskrivit om Gistad socken sedan 1700-talets mitt och framgent.
Klicka er vidare till Börjes sida och ta del av intressant information om vår socken!
Börjes forskning

Börje Carlsson
Min pappas anor finner man i byarna Bökestad och Mörtlösa nära Linköping. Det var idel självägande och redbare bönder i rakt nedstigande led ända sedan 1600-talet. Så det var från Mörtlösa min farfars farfar kom till Gistad / Blistads by 1844 och det var i Blistad min pappa föddes, men som ung kom han med sin familj att växa upp på gården Ekenberg i Gistad. Cirka 100-år efter att ”Petter Samel” (min farfars farfar) kom till Gistad föddes jag som en av Lisa och Everts ungar, men det var varken på Blistad eller Ekenberg som min vagga kom att stå, utan på Äleby. Där har jag levt och verkat som bonde och där bor jag ännu i denna dag.
2025/04/15
Allmänt, gistad, Hembygd, Historier och biografier, Hus och gårdar
ähleby, åkerbo församling, äleby, antonridderstad, börje carlsson, Carl Fredrik Broocman, Gistad, gistad socken, hembygdsforskning, Wilhelm Tham
Lämna ett svar